aanmeten

COMPRESSIEHULPMIDDELEN

Home > compressiehulpmiddelen: aandoening en behandeling

Aanmeten compressiehulpmiddelen

Compressietherapie betekent letterlijk ‘drukbehandeling’ het is aanbrengen van tegendruk in het oedeemgebied door middel van zwachtelen, het dragen van een therapeutische elastische kous (TEK) of het dragen van een niet-elastisch verband. Om de juiste compressie te kunnen toepassen heb je een bepaalde mate van mmHg nodig om te komen tot het beoogde resultaat. Door de aangebrachte externe druk neemt de spanning in de weefsels toe. Daardoor neemt de vochtuittreding uit die weefsels af en de opname van lymfe door de lymfecapillairen toe. Ook worden de weefsels dichter bij elkaar gebracht waardoor de oppervlakkige en diepere lymfestelsels dichter bij elkaar komen te liggen. Dit verbetert de functie van het lymfestelsel in het oedeemgebied. Het bevordert bovendien de bloedcirculatie, wat de pijn vermindert en een positieve invloed heeft op het aangedane huidgebied. Gezien de complexiteit van lymfoedeem en de behandeling ervan dient een compressiehulpmiddel door een adequaat geschoolde deskundige die direct bij de behandeling betrokken is, met kennis en kunde op het gebied van lymfoedeem
Wij zijn opgeleid en gecertificeerd om compressiehulpmiddelen aan te meten zoals;

  • Thorax bandages;  worden gebruikt bij de behandeling van oedeem na borstoperaties (bijv. bij borstkanker), omdat in veel gevallen postoperatieve oedemen in de borstwand, rug of arm ontstaan.
  • Niet- elastische verbanden;  deze verbanden kunnen gemakkelijk zelf worden aangelegd door middel van klittenband. Inmiddels zijn er verschillende typen niet-elastisch verbanden beschikbaar bijvoorbeeld CircAid®, FarrowWrap® of Reid Sleeve®, voor verschillende soorten oedemen. In overleg met de oedeemtherapeut kan bekeken worden of het dragen van een niet-elastisch verband raadzaam is en bij u klacht een aanvulling kan zijn.
  • Therapeutische Elastische Kous (TEK); Wanneer er geen volumevermindering meer te verwachten valt, wordt een therapeutische elastische kous aangemeten. Deze kousen worden iedere dag gedragen om de verkregen volumevermindering te handhaven.

 

 

 

VRAGEN?

neem gerust contact op

Iedere aandoening is anders, we kunnen ons dus voorstellen dat u vragen heeft. Neem dan contact op, we helpen u graag verder.

Stuur een email
Thoraxbandage
Klittenbandzwachtels
Therapeutisch elastische kousen

wanneer

Thoraxbandage worden gebruikt bij de behandeling van oedeem na borstoperaties (bijv. bij borstkanker), omdat in veel gevallen postoperatieve oedemen in de borstwand, rug of arm ontstaan.

Door de aangebrachte externe druk neemt de spanning in de weefsels toe. Daardoor neemt de vochtuittreding uit die weefsels af en de opname van lymfe door de lymfecapillairen toe. Ook worden de weefsels dichter bij elkaar gebracht waardoor de oppervlakkige en diepere lymfestelsels dichter bij elkaar komen te liggen. Dit verbetert de functie van het lymfestelsel in het oedeemgebied. Het bevordert bovendien de bloedcirculatie, wat de pijn vermindert en een positieve invloed heeft op het aangedane huidgebied.

wanneer

Niet- elastische verbanden kunnen gemakkelijk zelf worden aangelegd door middel van klittenband. Inmiddels zijn er verschillende typen niet-elastisch verbanden beschikbaar bijvoorbeeld CircAid®, FarrowWrap® of Reid Sleeve®, voor verschillende soorten oedemen. In overleg met de oedeemtherapeut kan bekeken worden of het dragen van een niet-elastisch verband raadzaam is en bij u klacht een aanvulling kan zijn.

wanneer

Therapeutische elastische kousen, beter bekend als steunkousen, krijgt u bij spataderen, trombose, vochtophopingen en oedeem. Bij zwangere vrouwen worden steunkousen ook regelmatig preventief aangeraden. Een elastische kous hoeft niet altijd op maat gemaakt te worden. De kousen zijn er in diverse soorten, maten en kleuren, ook in confectiematen.

Elastische kousen geven de benen en armen steun van buitenaf. De druk die de kousen geven stimuleert de terugstroming van het bloed en lymfe zodanig dat de vochtophopingen in de benen of armen verminderen of niet meer terugkeren. Het is goed om in de kousen veel te bewegen, zoals wandelen of fietsen. Door de spierpompfunctie zal de afvoer nog beter worden gestimuleerd.

Bij therapeutische elastische kousen wordt er onderscheid gemaakt tussen rondbrei kousen, deze zijn zonder naad en vlakbrei kousen met naad. De kousen zijn, afhankelijk van de aandoening, verkrijgbaar in vier drukklassen

Als onderdeel van de oedeemtherapie worden vaak kousen aangemeten. Dit kan alleen nadat het vocht niet meer verder afneemt en als er sprake is van een stabiele situatie. De kous geeft een bepaalde druk op het aangedane gebied en zorgt ervoor dat het behaalde resultaat behouden blijft en dat er niet opnieuw vocht optreedt.

Dermatio, praktijk voor huid- en oedeemtherapie adviseert u op persoonlijke, zorgvuldige en professionele wijze in de behandeling van een huidaandoening en de verzorging van de aangedane huid.